Menu Sluiten

Energietransitie en duurzaamheid

Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat de komende jaren grote veranderingen gaan plaats hebben op het gebied van de energievoorziening van onze woningen.

Als Buurtplatform Parkwijk willen wij bijdragen de doelen, zoals afgesproken in de klimaatakkoorden, te realiseren. Daarbij willen wij samenwerken met de gemeente Gooise Meren en met Samen Sneller Duurzaam, een bestaand collectief waarin bewoners, ondernemers, instellingen en de gemeente samenwerken rondom het thema Duurzaamheid.

Dit kan door een campagne met als doel de bewustwording wat betreft duurzaamheid te vergroten en bewoners te motiveren actie te ondernemen om de woning zo duurzaam mogelijk te maken.

De woningen in Parkwijk zijn uit diverse bouwperiodes, van de jaren ’30 in de vorige eeuw tot recente nieuwbouw. Elke periode vraagt zijn specifieke maatregelen om te verduurzamen. Het buurtplatform Parkwijk wil bewoners handvatten bieden om een goed resultaat te bereiken.

Belangrijk is ook te weten dat een duurzame woning meer wooncomfort biedt, een lager energieverbruik heeft en bij verkoop een betere prijs zal opleveren dan een slecht geïsoleerde, niet duurzame, woning.

Een buurtteam van enthousiaste bewoners is van start gegaan om het thema Duurzaamheid verder vorm te geven. In 2019 is er over isolatie van woningen uit alle bouwperiodes gesproken, zijn er specialisten ingeschakeld en 2 energiecoaches gekomen. In 2020 gaan we dit initiatief verder uitbouwen met bijvoorbeeld zonnepanelen.