Boomfeestdag 13 maart 2019

Namens de gemeente sturen wij u deze oproep in verband met de jaarlijkse boomfeestdag.

Binnenkort vindt de Nationale Boomfeestdag alweer voor de 62ste keer plaats, opwoensdag 13 maart 2019. Het landelijke thema is dit jaar ‘Ieder kind een boom’. Graag willen wij u een aanbod doen zodat u met de kinderen uit de buurt kunt deelnemen.

Boomfeestdag

De boomfeestdag is een belangrijke dag om ons bewust te maken en houden over de bomen in onze leefomgeving. Bomen zijn voor mens en dier van levens belang. Ze produceren onze zuurstof. Vangen met hun bladeren stof uit de lucht. Ze bieden bescherming tegen de zon en zorgen voor verkoeling tijdens warme dagen. Ook zijn ze voor dieren belangrijk als nestelplaats en voedselbron. Daarnaast zijn bomen van belang voor het aankleden van de leefomgeving.

Stichting Nationale Boomfeestdag streeft er naar om ieder kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten (One Tree per Child). Vanwege de beperkte fysieke ruimte voor nieuwe bomen in onze gemeente kunnen wij maar een beperkt aantal bomen aanplanten. Toch betrekken wij de kinderen graag bij het planten van bomen. Zo kunnen wij toch een bescheiden bijdrage doen aan de doelstelling van de Stichting Nationale boomfeestdag.

Keuze

Wij stellen 25 bomen ter beschikking om te planten in voortuinen in straten met weinig openbaar groen. U heeft daarbij de keuze uit een sierkers, een meidoorn of een krentenboom. Uiteraard staan wij open voor andere boomsoorten die een goede bijdrage aan de biodiversiteit kunnen leveren. Wilt u een andere boomsoort planten, laat het ons dan vooral weten.

Wij leveren een boom inclusief boompalen en boomband. Indien nodig assisteren onze medewerkers bij het planten van de boom. Voorwaarde is wel dat de boom in de week van de boomfeestdag geplant kan worden en dat u de kinderen uit de buurt erbij betrekt.

Meld u snel aan, uiterlijk 24 februari 2019, als u gebruik wilt maken van dit aanbod want voor de bomen geldt op = op. Bij een groot succes willen wij dit aanbod volgend jaar herhalen.
U kunt zich aanmelden via: SecretariaatMensEnOmgeving@gooisemeren.nl.

Groene (voor)tuinen

Om als gemeente meer te kunnen doen aan het toevoegen van groen zijn wij als gemeente lid geworden van Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief om iedereen te enthousiasmeren om de leefomgeving te vergroenen en daarmee het gebruik van stenen te verminderen. Verstening heeft namelijk diverse negatieve gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan de merkbare klimaatverandering. Minder groen betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Tijdens hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te voorkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Met meer groen kunnen we de klimaatsveranderingen beter opvangen en de biodiversiteit versterken. Ook groene (voor)tuinen kunnen hier een bijdragen leveren. De Boomfeestdag is het ideale moment om uw tuin te vergroenen.
U doet toch ook mee?