onze doelen

Onze doelen?

 

Leefbaarheid Parkwijk blijven verbeteren
Onderwerpen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid in Parkwijk op de agenda zetten van ons bewoners platform en op de agenda van de gemeente Gooise Meren en andere
relevante partijen. En daarmee met zn allen wat aan te doen.

 

Actieve bewoners
Het bewoners Platform Parkwijk wil de bewoners activeren om zich in te zetten voor de leefbaarheid van Parkwijk door hen te betrekken bij de aanpak van door hen zelf
aangedragen onderwerpen. Deze onderwerpen worden in, door bewoners gevormde, werkgroepen besproken en voorbereid om vervolgens met de gemeente Gooise Meren te bespreken.

 

Samenwerking met Gemeente Gooise Meren
De werkgroepen staan in goed contact met de door de gemeente Gooise Meren afgevaardigde ambtenaren. Zij bespreken de relevante onderwerpen inhoudelijk met elkaar. De opvolging is een zaak van de gemeente Gooise Meren. Het bestuur ziet toe op een effectief proces.

 

Communicatie
De werkgroepen informeren, in minimaal 2 maal per jaar te houden wijkvergaderingen, de inwoners van Parkwijk over de aanpak en status van de geselecteerde onderwerpen. Tussentijdse communicatie vindt plaats via de website www.parkwijknaarden.nl. De werkgroepen hebben een eigen pagina op deze website en zijn daarnaast met een eigen e-mail adres te bereiken voor alle Parkwijkers. Overige communicatiekanalen zijn de lokale krantjes en bij belangrijke onderwerpen kan er gebruik gemaakt worden van huis-aan-huis
verspreiding van een flyer.

 

Onze bijbehorende missie?
De missie van het bewonersplatform Parkwijk is om de bewoners van Parkwijk een platform te bieden. Dit om een gestructureerde samenwerking met de gemeente Gooise Meren en andere relevante partijen te bewerkstelligen met als doel de leefbaarheid van Gooise Meren op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. 

 

Onze visie?
Het bewoners Platform Parkwijk bestaat uit werkgroepen en een bestuur. De werkgroepen bestaan uit vrijwilligers uit Parkwijk die, in samenwerking met de gemeente Gooise Meren, werken aan door de wijkbewoners geselecteerde onderwerpen die de leefbaarheid van Parkwijk ten goede komen. Het bestuur wordt gekozen uit en door de bewoners van Parkwijk en ziet toe op dit proces maar onthoudt zich van inhoudelijke inmenging.

 

Achtergrond
Parkwijk bestaat uit 5 wijken: Oranje Park Noord en -Zuid, Ministerpark, Fortlanden en Naardermeerkwartier. Wat valt er op in deze wijken? Eigenlijk niet zo veel, het is een fijne woonomgeving met relatief veel groen en ruimte om te leven. Er zijn winkels op loop- of fietsafstand, sportclubs en eigenlijk alles wat je maar nodig hebt. De huizenprijzen zijn er relatief hoog, zeker omdat het relatief fijn wonen is, zowel voor jonge ouders met kinderen, senioren en alleenwonenden.
Op het eerste gezicht lijkt het allemaal huisje weltevree, maar aan de andere kant blijkt de betrokkenheid laag, zeker als het gaat om initiatieven van bewoners. Ook het bewonersplatform Parkwijk merkt dat. Het animo om bijvoorbeeld deel te namen aan activiteiten in de buurt is laag. We weten dat achter menig voordeur het verhaal anders is. Er is eenzaamheid, zorgen over de vele veranderingen die op ons afkomen, toenemende verkeersdrukte, en mensen lijken weinig uit de deur te komen. Een ding weten we zeker, betrokkenheid van de inwoners of gevoel van verbinding met de wijk is laag. Vaak weten bewoners niet eens de naam van hun eigen wijk of Parkwijk als verzamelnaam
van de 5 wijken. Wel zien we een toename van jonge gezinnen uit Amsterdam die een rustiger omgeving zoeken met ruimte voor de kinderen. En dan is het voor hen wel erg stil in Parkwijk. Terwijl er eigenlijk zo veel te doen is.

De kernvraag is eigenlijk: wat leeft er in onze wijken? Waarom is het gevoel van betrokkenheid zo laag? Of maken we ons druk om niets? Kijkend naar het stemgedrag en de polarisatie in de samenleving zijn de mensen in onze wijk niet veel anders dan in de rest van het land. En uit eigen ervaring wordt er best veel gemopperd over van alles en nog wat. Kunnen wij hier wat aan doen? Ik denk van wel! Laten we onze bewoners eens vragen! En laten we wat gaan doen met de feedback die we krijgen.
Een ding weet ik zeker, er komen veel veranderingen op ons af. En in een tijd van veel veranderingen is een buurt met veel betrokkenheid wendbaarder en weerbaarder dan wanneer dit niet het geval is. Dus wat mij betreft zouden onze doelen zich moeten richten op deze uitdagingen.
De gemeente wil meer participatie en doet daar van alles aan, terwijl de bewoners zich steeds minder gehoord voelen. Wat gaat hier mis en wat kunnen wij daaraan doen?

 

Een observatie:

Veel goedbedoeld beleid komt niet altijd terecht bij de inwoners die dat het hardst nodig hebben, daarom is het belangrijk om goed aan te sluiten op de belevingen van inwoners. De lokale overheid, (welzijn)organisaties, diensten en (collectieve) voorzieningen in de wijk hebben samen de taak om ervoor te zorgen dat bewoners de mogelijkheden hebben om te
participeren, erbij te horen en ertoe doen op een manier die hun recht doet. In het streven naar dit gemeenschappelijk doel kan het bewoners platform van betekenis zijn.

 

Tijden van veel veranderingen en lage betrokkenheid.

We leven in een tijd van veel veranderingen. Veranderingen als gevolg van een niet duurzame manier van leven en werken. Veranderingen als gevolg van nieuwe technologie. Maar ook veranderingen als gevolg van de druk op meer woningen, nieuwkomers, etc. Tijden van veel verandering vraagt om veel communicatie, veerkracht en zeker ook betrokkenheid van inwoners! En hier ligt een enorme uitdaging! Een uitdaging die om meer aandacht vraagt en waar bewonersplatformen een heel belangrijke rol kunnen gaan spelen in de wijk.

 

Belangrijke fundamenten om deze veranderingen in goede banen te leiden zijn:
1. Door betrokkenheid bewoners te verbeteren:
– door uit te zoeken wat er speelt?
– door veel met elkaar te delen
2. Door een leeromgeving met elkaar te stimuleren
3. Door ruimte te bieden voor goeie ideeën vanuit de wijk
4. Door gespecialiseerde werkgroepen te stimuleren
5. Door streefbeelden en routeplannen te ontwikkelen (perspectief)
6. Door te ervaren dat een participatieve democratie een goede stap voorwaarts is
7. Door de kracht van diversiteit in alle opzichten te vieren.