Uw mening?


24-09-14 Incidenten 1 t/m 16 september

Hierbij de politieberichten van Mark Overliese en Dennis van den Berg over de periode 1 tot en met 16 september.


Lieve mensen,


De afgelopen 2 weken werden gedomineerd door jeugdoverlast, diefstal fiets en inbraak auto. Over die inbraken in auto’s kan ik kort zijn, ik heb dat al eerder gedaan. In 1 enkele nacht “pakt” men enkele auto’s om vervolgens door te trekken naar een andere gemeente. Zeer moeilijk om vooraf te kunnen voorspellen waar, wanneer en door wie. Ik hoop dat u zich dit kunt voorstellen.


De fietsendiefstallen zijn in onderzoek. Mijn gevoel zegt dat dit nu minder zal worden, maar wel met “garantie tot aan de voordeur”. We zien dit over 2 weken.


Dan de jeugdoverlast. Een zeer hardnekkig gebeuren dat op dit moment, vooral in Naarden, de kop opsteekt. Jeugdoverlast en hangjongeren los je niet 1,2,3 op. Als ze weggestuurd worden in Bussum, komen ze naar Naarden, zo simpel is dat. Vaak zit de jeugd een beetje te “chillen” in de speeltuin of op een bankje in een straat.  De aanwezigheid van een snackbar, een supermarkt of juist uit het zich door bomen versterkt de aantrekkingskracht van de plek als zodanig. Als een speeltuintje is voorzien van een voetbalkooi, is het niet vreemd dat oudere jeugd daar om 19.30 uur gaat voetballen.


Jongeren zijn helemaal niet bezig met de omgeving, ik schreef dat al eerder. Ze hebben lol en bekommeren zich vaak niet om overlast, troep maken en het intimiderende dat van de groep uitgaat. Aangezien we moeilijk een kuil voor die jongens en meisjes kunnen graven, er geen enkele wet is die hen verbiedt in een speeltuin te komen ook al zijn ze 17 of 18 en als ze 18 zijn er geen enkele wet is die hen verbiedt alcohol op straat te drinken, maakt de aanpak hiervan moeilijk en soms niet wenselijk. Want wederom geldt, wij lossen het probleem niet op, we verplaatsen het slechts. Dat komt de omwonende goed uit, maar erg efficient en structureel is dit niet. We hebben ook te maken met maatschappelijke beslissingen. Het roken van softdrugs wordt gedoogd (boven de 18) en jeugd van 16 jaar mag geen enkele horeca-zaak meer binnen.


Ik ben nu bezig met de gemeente (wijkgericht werk) en de jongerenwerkers van Versa om een structurele oplossing te zoeken. Mijn uitgangspunt is dat je jeugd wel ruimte moet geven om ergens te blijven, te chillen, te voetballen maar als er daadwerkelijk sprake is van overlast kan de locatie of de vorm van de hangplek wellicht niet goed gekozen zijn. Ik vraag en krijg ook vaak hulp van de omwonenden zelf. Ga in dialoog met de jeugd. Versa biedt zelfs cursussen aan om op een goede manier met hen te communiceren. Bedenk dat als je om 16.00 uur belt naar de politie omdat er 10 jongens van 14 jaar in je straat staan je misschien nul op het rekest krijgt. Als je die jongens op een normale en respectvolle manier aanspreekt lukt het je vast om ze zover te krijgen dat ze zich rustig gedragen, toch?


Tenslotte wil ik ouders van jeugd in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar vragen de dialoog met hun kinderen aan te gaan. Vaak komt de overlastgevende jeugd uit de eigen woonomgeving. Praat met hen over geluidsoverlast in de vorm van schreeuwen en muziek, rommel maken en het wegjagen van jongere jeugd waar de speeltuinen in principe voor zijn bedoelt. Als ze doorgaan met het vervuilen van het eigen nest worden er vanzelf maatregelen getroffen om ze weg te sturen of te beboeten.


WONINGINBRAKEN

Geen.


INBRAKEN AUTO

In de nacht van 10 op 11 september werden er, in het Rembrandtpark, 4 auto’s opengebroken. In alle gevallen bestond de buit uit navigatiesystemen en betrof het een Mercedes of een  BMW.


DIEFSTAL FIETS

Op donderdag 4 september tussen 13 en 15 uur werd de Giant Ultimo van een bewoner van Naarden gestolen vanaf de Huizerstraatweg (Componisten).

Tussen 11 en 13 september werd er een Johnny Loco, wit van kleur gestolen vanaf de Turfpoortstraat (Vesting).

Tussen 12 en 13 september ontvreemde onbekenden een Gazelle Eclipse vanaf de nieuwe Haven (Vesting).

Op 13 september tussen 12.00 en 12.30 uur werd de Batavus Bolero vanaf de Diaconessenlaan (Componisten) gestolen.

Op 14 september werd een Gazelle damesfiets gestolen vanaf het station Naarden / Bussum. Deze fiets werd korte tijd later teruggevonden tegenover het politiebureau. “De dader ligt op het kerkhof” helaas.


JEUGDOVERLAST

Woensdag 3 september rond 21.15 uur klaagde een ondernemer van de Mackaylaan (Ministerpark) over jeugdoverlast. Een groepje jeugd (5 stuks) stond bij hem voor de deur en kennelijk vond hij dit lastig. Mijn collega’s, die 10 minuten later plaatse waren troffen geen jeugd aan. Bleek dat het zichzelf had opgelost.

Op dinsdag 9 september rond 19.40 uur hadden omwonenden van de speeltuin aan de Keizer Ottoweg (Ministerpark) last van 5 voetballende jongeren in de speeltuin / voetbalkooi. Volgens melder werd er gegeten en gedronken. Ter plaatse troffen mijn collega’s 5 jongeren. Op het verzoek het rustig aan te doen gaven zij gevolg. Ze hadden idd flesjes drinken bij zich.

Op vrijdag 12 september rond 16.00 uur klaagde een omwonende over jeugdoverlast. Mijn collega’s troffen 10 jongens aan in de leeftijd van 14 en 15 jaar, over het algemeen afkomstig uit Naarden. Verder konden zij er niet veel mee.


OVERIGE INCIDENTEN

Tussen 7 en 9 september probeerden onbekenden om een boot te stelen vanuit de haven aan de Onderwal.  

 

Met vriendelijke groet,

Mark Overliese

Wijkagent en evenementencoordinator Naarden
Ministerpark, Vesting, Rembrandtpark, Beethovenpark, Valkeveen, Naarderbos, Bos van Bredius.
Politie | Midden Nederland | Naarden en Bussum
Amersfoortsestraatweg 12, 1411 HC Naarden
Postbus 42, 1200 AA Hilversum
M 999522
T (0900) 8844
Twitter @wijkagentmark
  

Beste wijkbewoners,


Afgelopen 2 weken hebben er wel weer een aantal incidenten plaats gevonden. Helaas ook een aantal auto inbraken waarbij de navigatie en/of airbags zijn weggenomen. Het enige wat we hier tegen kunnen doen is de daders op heterdaad aanhouden dus ogen en oren open.


Verder nog een 2- tal personen die in de Keverdijk zijn aangehouden ivm diefstal/heling. Dames en heren, kijk uit met wat je tweede hands op internet koopt, want het kan maar zo een gestolen goed zijn. 


Dan het overzicht.


DE FORTLANDEN

Tussen 5 en 9 september 2014 werd er vanaf de Heemraad een fiets gestolen.


BEDRIJVENPARK/GOOIMEER

Geen bijzonderheden.


INDUSTRIEPARK

In de nacht van 1 op 2 september vond er een inbraak plaats op de Kobaltstraat. Een container die op het bedrijfsterrein stond werd opengebroken en 15 gasflessen werden weggenomen.


NAARDERMEER

Tussen 19 augustus en 3 september werd er een boot(je) weggenomen uit de Karnemelksloot. Ook werd van een andere boot gepoogd de motor mee te nemen maar doordat deze aan een ketting vast zat, is dit niet gelukt.


NAARDERMEERKWARTIER

Geen bijzonderheden.


ORANJE NASSAUPARK NOORD

Tussen 6 en 7 september vond er een ongeval plaats op de Thierensweg. Mocht dit u overkomen, kijk dan eens op www.wbf.nl.

 

Op 14 september omstreeks 20.30 uur werd er een fiets gestolen vanaf de Kon Wilhelminalaan te Naarden. De aangeefster zag vanaf haar balkon dat haar fiets werd gestolen. Zou gaan om een jongen met donker haar en een meisje met blond haar.


ORANJE NASSAUPARK ZUID

In de nacht van 31 augustus op 1 september werd er ingebroken in een auto, merk BMW,  op de Juliana van Stolberglaan. Het navigatiesysteem werd weggenomen.

In dezelfde nacht is er ingebroken in een auto op de Rijksweg. Hier zijn verschillende losse goederen weggenomen.


VIERHOVEN

Geen bijzonderheden.


TUINDORP/KEVERDIJK

Tussen 2 september 17.30 uur en 3 september 09.30 uur werd er ingebroken in 10 containers op een bedrijventerrein van de Amsterdamsestraatweg. Uit de containers zijn totaal 84 autobanden weggenomen.

In de nacht van 3 op 4 september werd er op de Vaartweg in een auto ingebroken. De airbag werd weggenomen.


Met vriendelijke groet,

Dennis van den Berg
Wijkagent Naarden
Politie | Midden Nederland | Naarden en Bussum
Amersfoortsestraatweg 12, 1411 HC Naarden
Postbus 42, 1200 AA Hilversum
M 0627098973

REACTIES
Geen reacties
REAGEER
Naam:
E-mail:
Titel:
Reactie:
Code: captcha