Uw mening?


16-04-12 Twee wekelijkse politierapportage Wk 15-2012

Het tweewekelijks overzicht van de wijkagent. Twee weken die toch wel een heel ander beeld geven dan de weken hiervoor. Vrijwel geen woning- en auto-inbraken. Opeens wel veel fietsendiefstallen. Toch kan ik daar niet veel aan doen. De fietsen stonden vrijwel allemaal op slot, maar nooit ergens aan vast. Dat zou al veel kunnen schelen. Of zet ze binnen, want er werden er een aantal vanuit de tuin gestolen. Zou een lokfiets kunnen helpen? Dan zou ik moeten weten waar en wanneer het gebeurd. Helaas vinden de diefstallen door een groot deel van Naarden plaats en ook nog eens op verschillende dagen en tijdstippen.

Ook opvallend zijn de vernielingen van ruiten in de omgeving van de Graaf Willem de Oudelaan. Kennelijk zijn er een aantal personen bezig die het leuk vinden om grind tegen de ruiten te gooien. Altijd in die omgeving. Ze zijn gezien en buurtbewoners hebben er achteraan gezeten. Ze wisten te ontkomen waardoor ik er van uit ga dat ze mogelijk uit de omgeving komen. Misschien jeugd? Laffe daad want de slachtoffers zijn veelal oudere mensen. Die schrikken zich werkelijk een ongeluk.

INBRAAK WONING

Op zondag 15 april tussen 15.30 uur en 23.00 uur is geprobeerd in te breken in een woning aan de Oud Blaricummerweg (Componisten). Men brak de achterdeuren open maar er is verder niets gestolen. Het buurtonderzoek wordt vandaag verricht.

INBRAAK AUTO

Tussen woensdag 4 en donderdag 5 april werd de ingebouwde navigatie uit een auto gestolen aan de Stadhouder Willem 2 laan (Oranje Nassau). De ruit werd ingeslagen. Betrof een Skoda personenauto.

INBRAAK BEDRIJF

Op woensdag 4 april rond 21.00 uur werd een inbraak gepleegd aan de Amsterdamsestraatweg. Een toevallig langsrijdende brandweerauto was hier getuige van en probeerde de auto van de inbrekers klem te rijden. Helaas lukte dit niet. De zaak is in onderzoek.

Tussen woensdag 4 april 19.45 uur en donderdag 5 april 08.00 uur werd ingebroken in een restaurant aan de Oud Huizerweg (Componisten). Een rolluik werd verbroken. De buit is onbekend.

Tussen vrijdag 6 en zaterdag 7 april werd ingebroken in een winkel aan de Amersfoortsestraatweg (Componisten). Het slot werd verbroken.

DIEFSTAL (BROM) FIETS

Op dinsdag 3 april tussen 09.00 en 12.45 uur werd een zwarte Batavus old Dutch gestolen vanaf de Cort vd Lindelaan (Ministerpark). Geen signalering door ontbreken van framenummer. De fiets stond bij de school op slot.

Op dinsdag 3 april tussen 17.00 en 19.00 uur werd een zwarte Burgers omafiets voor een supermarkt aan de Amersfoortsestraatweg (Componisten) weggenomen. Framenummer is bekend. De fiets stond op slot.

Op donderdag 5 april tussen 19.30 en 20.30 uur een Giant damesfiets, kleur crème, met trapondersteuning weggenomen vanaf de Koningin Wilhelminalaan (Oranje Nassau), voor het witte kerkje. De fiets was terdege afgesloten maar nergens aan vast. Doordat het framenummer bekend is, is de fiets gesignaleerd.

Tussen 4 en 10 april. Een Batavus dames fiets kleur zwart uit een afgesloten garage van de Koningin Wilhelminalaan (Oranje Nassau). Fiets stond op slot met een beugelslot.

Tussen 6 en 10 april. Een Giant (kinder) mountainbike kleur blauw vanuit een tuin aan de Wethouder Koniglaan (Oranje Nassau). Fietsje stond niet op slot en een framenummer was niet bekend.

Tussen zondag 8 april 23.45 uur en maandag 9 april 07.15 uur werd een afgesloten Batavus damesfiets kleur grijs gestolen vanuit een voortuin aan de van Hallaan (Ministerpark). De fiets staat gesignaleerd dankzij het framenummer.

Op zaterdag 14 april rond 01.00 uur is geprobeerd een Scooter te stelen vanaf de Nieuwe Haven (Vesting).

ANDERE DIEFSTAL

Tussen 6 en 11 april werd een tuinbank uit de tuin gestolen aan de Meerweg (Ministerpark). De bank is enkele dagen later weer teruggevonden.

Tussen dinsdag 10 april te 21.00 uur en woensdag 11 april te 08.30 uur werd een motorboot met buitenboordmotor gestolen vanaf de Dirk ter Steeglaan (Componisten). Rond 11.00 uur wisten mijn collega en ik de motorboot terug te vinden een stukje verderop. De motor, een 15 pk Yamaha, was verdwenen.

JEUGDOVERLAST

Op donderdag 12 april rond 22.20 uur werd geluidsoverlast gemeld vanaf het schoolplein aan de Cort vd Lindelaan (Ministerpark). 3 jongens en 1 meisje waren neergestreken op het schoolplein met een radio en draaiden harde muziek. Mijn collega’s hebben hen weggestuurd en hun personalia in ons systeem gezet. Bij een volgende keer zullen ze een bekeuring krijgen. Betrof allen kinderen uit Naarden.

Op vrijdag 13 april ruzie tussen jonge meiden in het Ministerpark over bangalijsten, pesten en andere zaken. Geen geweld. Geen aangiftes. Geen arrestaties. Wel een hele toeloop van kinderen.

VERNIELING

Tussen zaterdag 7 april 20.30 uur en zondag 8 april 12.30 uur werd een raam van een woning vernield aan de Graaf Willem de Oudelaan (Oranje Nassau). Bewoners troffen gaatjes en een barst aan in de voorraam van de woning.

Op zondag 8 april rond 01.00 uur werd de ruit van een woning aan de Louise de Colignylaan (Oranje Nassau) vernield doordat 3 personen met grind tegen de ruiten gooiden. Zou gaan om drie personen, 1 met een witte jas en 2 met een donkere jas. Ze renden weg richting Juliana van Stolbergenlaan.

Tussen 10 en 12 april werd de ruit van een woning aan de Graaf Willem de Oudelaan (Oranje Nassau) vernield. Er werden 5 gaatjes in het voorraam aangetroffen.

Tussen woensdag 11 april en donderdag 12 april werd een ruit vernield van een school aan de Godelindeweg (Rembrandtpark). Ik heb meerdere meldingen van deze school ontvangen dat jeugd een grote troep maakt op het schoolplein. Ook worden er spullen vernield. Ik ga er van uit dat het kinderen uit de buurt zijn dus mogelijk ook UW kinderen. Het schoolplein is verboden terrein (art. 461 strafrecht). Als we jeugd aantreffen zullen we hen een bekeuring geven.

HUISELIJK GEWELD, BURENRUZIES EN RELATIONEEL GEWELD

Op maandag 2 april rond 17.00 uur ontstond ruzie tussen ouders en zoon in Tuindorp Keverdijk. Er dreigde geweld. Een heel triest verhaal waar wij dagen mee bezig zijn geweest. De zoon is uiteindelijk aangeboden aan de hulpverlening.

Op dinsdag 3 april rond 21.00 uur vond huiselijk geweld plaats in een woning in tuindorp Keverdijk. Een vrouw zou door haar man geslagen zijn waarna hij door de politie in zijn woning gearresteerd werd. Ten aanzien van een klein kind in de woning is de hulpverlening in kennis gesteld.

Op dinsdag 3 april rond 21.30 uur escaleerde de strijd tussen een moeder en haar puberende dochter in tuindorp Keverdijk. De politie werd gebeld en het gezin is aangemeld bij de hulpverlening. Er zijn geen arrestaties verricht. De wijk- en jeugdagent houden de spreekwoordelijke “vinger aan de pols”.

Donderdag 12 april rond 23.15 uur een huiselijke twist in het Oranje Nassaupark. Er leek geen sprake te zijn van geweld en er zijn geen arrestaties verricht. Wel is het gezin aangemeld bij de hulpverlening.

Op zondag 15 april rond 23.00 uur werd een man in Tuindorp Keverdijk mishandeld in zijn woning door 3 mannen uit Bussum en Naarden. 2 mannen zijn aangehouden en naar de derde wordt uitgekeken. Er is aangifte gedaan en het slachtoffer heeft zich onder doktersbehandeling gesteld.

ARRESTATIES

We wisten er ook weer een aantal te vangen in Naarden.

1 man ter zake huiselijk geweld

1 man ter zake bedreiging

1 vrouw ter zake rijden onder invloed

1 man ter zake wapens en drugs

AANKOMENDE PERIODE

Ik hoop dat ik gelijk krijg want de aankomende periode zou wel eens rustig kunnen worden. Daar zit Koninginnedag in en dat is meteen het begin van de meivakantie. Veel mensen zullen dan een weekje weg gaan, dus sluit alles goed af. Zorg voor een bewoonde indruk van de woning. Laat buren een oogje in het zijl houden en doe dit ook voor de buren. Maak afspraken als je weg gaat. Haal containers weg zodat men ze niet kan gebruiken als opstap.

Als het lekker weer wordt gaat de jeugd ook weer naar buiten. Jeugd is van alle tijden en zoals het ook vroeger gebeurde gaan ze verzamelen om wat tijd met elkaar door te brengen. Tegenwoordig heet dat “chillen” maar u kent het misschien ook wel als “hangen”. In de jaren ’50 en ’60 heetten ze volgens mij nozems, maar we kennen ook de provo’s, hippies en dolle mina’s. Het illustreert dat het van alle tijden is dat “hangen” en afzetten van de oudere generatie. Zo op het oog gedraagt rondhangende jeugd zich soms lastig, hinderlijk en irritant. Ze hebben geen respect voor de ouderen en maken troep. Ze rijden op bromfietsen en gebruiken drugs (maar deden ze dit in de jaren ’60 ook al niet?).

Ja, jeugd maakt troep. Niet altijd, maar het gebeurt. Ja, jeugd rookt wel eens een joint, hangt rond in een speelplaatsje, maakt muziek, rijdt op bromfietsen, e.d. Wij hebben er als samenleving voor gekozen dat wij het roken van joints gedogen. Wij hebben er als samenleving ook voor gekozen dat jeugd zich mag verplaatsen op bromfietsen. Als samenleving hebben wij er ook voor gekozen dat kinderspeelplaatsen, trapveldjes en andere plakken zoals sommige schoolpleinen openbaar zijn. M.a.w. de oudere jeugd mag daar ook komen. Als daar niet voor “echte” overlast gezorgd wordt zijn er maar weinig instrumenten om de jeugd te weren. Maar moet dat dan?

Is een trapveld niet bedoeld voor de jeugd? Een speelplaats niet bedoelt voor jeugd? Jeugd moet natuurlijk wel ergens heen kunnen. Als jeugd herrie maakt, praat dan om te beginnen eens met hen en maak hen duidelijk dat ze best mogen “chillen” als ze dat maar doen terwijl ze rekening houden met de buurt. Met respect naar hen toe. 9 van de 10 keer maakt dat ze rustig doen en de troep opruimen. Ze hebben namelijk een belang en dat is dat ze de “hangplek” willen behouden. Lukt het niet en is het gezien het tijdstip niet wenselijk dat er overlast veroorzaakt wordt bel dan ons. U kunt zich voorstellen dat een voetballende groep jongeren, op een trapveld, om 12.00 uur ’s middags geen overlast is, maar de bedoeling van het veld.

Met vriendelijke groet,

Mark Ch. Overliese,

Wijkteam Naarden en Bussum,

Wijkagent van Naarden.

REACTIES
Geen reacties
REAGEER
Naam:
E-mail:
Titel:
Reactie:
Code: captcha